Van der Haar Hoveniers; breng(t) uw tuin tot leven!

Dode blaadjes, kale takken en spinsel in uw buxus?

Buxusmot

Grote kans dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld. De rupsen vreten de hele buxus kaal. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.

De buxusmotplaag

De buxus rups of of de buxusmot is een rups die de buxusblaadjes aantast. Deze mot komt uitsluitend op buxus voor en maakt in korte tijd complete buxushagen/struiken kapot. In 2010 zijn in de provincie Brabant vele rupsen aangetroffen en deze verspreiden zich nu over een groot deel van Nederland. In voorgaande jaren werden er vondsten gedaan in Boskoop, Denekamp, Spijkenisse en Dordrecht. Het verspreidingsgebied zal in 2018 weer uitgebreider zijn.

Gevolgen van vretende buxusrupsen

De buxus is een plant met een groot herstelvermogen. Maar wordt deze jaar na jaar aangevreten door de buxusrups dan is ook de buxus hier niet tegen bestand. Grijp je niet tijdig in dan gaat de buxusrups in winterslaap en begint het spelletje van vooraf aan in het voorjaar.

Buxus dood of aangetast?

Herkenning buxusrupsen in een vroeg stadium
De rupsen kunnen het hele jaar aangetroffen worden. Je herkent de rupsen aan een felgroen met zwarte kop met een zwart patroon van zwarte stippen en lichte lengte strepen. Een volgroeide rups is ongeveer 4cm groot. Een pas gevormde pop is felgroen met donkere strepen en vlekken. Een oudere pop is crèmekleurig met bruin. De afmetingen van een pop zijn (ongeveer) 1,7 cm. de pop bevind zich in een stevig gespannen cocon.

Buxusmot plaag in de tuin

Schade in juli en augustus door buxusrupsen
De rupsen veroorzaken veel schade omdat ze meerdere keren per jaar voortplanten. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, worden ze actiever en zullen ze de buxusbladeren gaan aanvreten. Het hele jaar door vinden er diverse levenscyclussen plaats. De jonge rupsen veranderen eind mei-juni in jonge motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus al volgroeid en vormen in september weer motten.

De rupsen die hier uit voortkomen blijven eten van de buxus tot oktober om dan in winterslaap te gaan. Het hele seizoen zijn er rupsen aanwezig. Ze vreten zich in korte tijd helemaal vol, hierdoor krijgen de planten geen kans om zich te herstellen.

Bestrijding van de buxusmot of buxusrups

Het is zaak dat je een aantal keren per jaar de planten grondig controleert op de aanwezigheid van de rupsen. Zie je rupsen dan kun je deze bestrijden met, bij voorkeur, biologische bestrijdingsmiddelen. Om schade te voorkomen kun je in april en mei een controle uitvoeren en alle rupsen verwijderen. Dit geldt zeker voor grotere oppervlakten met buxushagen (buxustuinen). Let wel op: Als de buren ook buxus in de tuin hebben is het zaak dat zij ook actief met bestrijding aan de slag gaan.

Is de verpopping al begonnen? Dan raden wij u aan de aangetaste takken weg te knippen en af te voeren inclusief de rupsen en schade. Zorg dat je het afval afvoert in een goed gesloten afvalzak. Zo vermijd je dat rupsen toch stiekem hun weg naar buiten vinden.

Dus de buxus hoeft niet verwijderd te worden?
Veel tuinliefhebbers denken dat de je buxus direct uit de tuin moet halen en naar het grof vuil moet brengen. Dit is een tikkeltje overdreven. De plaag kan bestreden worden alhoewel het soms lastig lijkt.

Bonustip: vermijd licht
Volwassen buxusmotten trekken aan op kunstlicht. Dit geldt dus ook voor de tuinverlichting in jouw tuin. Vermijd dit dus zo veel mogelijk in deze periode.

Gebruik van Pyrethrum Spray
Een zwaar aangetaste struik kun je beter in zijn geheel verwijderen om verspreiding te verminderen. Overige planten kun je behandelen met Pyrethrum Spray, Luxan Pyrethrumspray en Spruzit Vloeibaar. Deze middelen zijn gebaseerd op een combinatie van de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrine.

Genoemde producten zullen meerdere keren toegepast moeten worden omdat met 1 behandeling niet alle rupsen geraakt zullen worden en er het gehele jaar nieuwe rupsen gevormd zullen worden. Herhaal de bespuiting een of twee keer, steeds na 12 dagen. De bestrijding zal alleen effect hebben op de jongere rupsen, oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee niet bestreden.

Alternatieven voor buxussen in de tuin

Wanneer je gestart bent met een tuinrenovatie, tuinaanleg, of vervanging van buxus hagen kun je alle bovengenoemde problemen voorkomen door een plant aan te schaffen die sprekend op de buxus lijkt, maar niet gevoelig is voor de buxusziektes. Voorbeelden zijn:

Chinese Beshulst
Ilex crenata Blondie
Ilex crenata Convexa
Deze soorten blijven allen wintergroen, hebben kleine bladeren, zijn goed in vorm te snoeien en gedijen op elke grondsoort. Ze houden niet van natte voeten en je kan ze gewoon voorzien van buxusmeststoffen.

Kunnen wij je helpen?

Heeft u hulp nodig bij de bestrijding van de buxusrups? Maak een afspraak via 06-51503897 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Inspiratie opdoen?

Laat u inspireren door eerder gerealiseerde projecten. Bekijk hiervoor ons uitgebreide fotoboek >>

Heeft u een vraag, wilt u advies of een afspraak maken?
M: info@vanderhaarhoveniers.nl
T: 015-3105488 / 06-51503897
Openingstijden:
maandag t/m donderdag 07:30 – 17.30 uur
vrijdag 07.30 - 16.00 uur

 

Lees hier onze klantreviews